Винарната, Лозята и Тероара

Винарна Синтика

Винарска изба Синтика е модерен комплекс, който съчетава традиции и новаторство във винопроизводството. На територията на комплекса са запазени многобройни екзотични растителни видове като Гинко Билоба, Парнар, Маслини, Кипариси, Палми, Цитрусови дръвчета, Райска ябълка и др., като ландшафтът не е променян, а новото строителство е вписано хармонично в тази истинска ботаническа градина. 

 

Изграден като класическо винарско имение, включващо освен производството на елитни вина и възможности за винен туризъм, почивка и бизнес срещи, комплексът се завършва от нов Спа Хотел със зона за отдих.

 

Винарска изба Синтика разполага със 325 дка. собствени лозя  от сортовете: Широка Mелнишка лоза, Мелник 55, Мелнишки Рубин, Мерло, Каберне Совиньон, Каберне Фран, Сира, Шардоне и Совиньон Блан, като е използван елитен френски посадъчен материал.

 

2008 е първата година от новата история на изба Синтика. От предишната винарна, е запазена единствено уникалната подземна изба за съхранение и отлежаване на вината, с постоянна естествена температура от 14º С и естествена вентилация на въздуха.

Лозята

Изба "Синтика" e наследник на Комплексната опитна станция в Сандански  КОС- Сандански/, където са създадени уникалните местни винени сортове:  Мелник 55, Мелнишки рубин, Мелник юбилеен 1300, Мелник 82, Широка Мелнишка лоза, Сандански Мискет, сортове, даващи специфичния облик на вината от долината на река Струма.

 

За периода на своето съществуване, освен с експериментаторска дейност, селектиране на нови винени сортове и производство, организацията участва със свои вина на международни конкурси и изложения и печели над 70 медала.

 

Колекционни вина от различни реколти се съхраняват и до днес в енотеката на новата винарна.

shiroka-melnishka-loza-sintica
Широка Мелнишка Лоза
Усеща се съчетание от ягоди, бели череши, костилка, които според месторастеното, степента на узряване и начините на винификация и отлежаване, могат да бъдат допълнени или предобладаващи от тютюн, суха мента и черен пипер. Цветът на типичното вино от широка мелнишка лоза не е мастилено черен или тъмно червен, а по-скоро прозрачен рубин до тъмно пурпурен.
ранна-мелнишка-лоза-синтика
Мелник 55
Мелник 55, притежава експлозивен многопластов аромат на череша, горски плодове, сухи треви, тютюн, подправки и ванилия. Вината от този сорт са с наситен рубинен цвят, богат аромат и потенциал за отлежаване.
мелнишки-рубин-синтика
Мелнишки Рубин
Мелнишки рубин е червен винен сорт грозде, селектиран в България, чрез кръстосване на сортовете Широка мелнишка лоза и Каберне Совиньон. Сортът е подходящ за получаване на качествени, трапезни, сухи и десертни вина. Младите вина са интензивно оцветени, с наситен тъмен рубинен цвят и има специфичен за сорта аромат - на сочни горски червени плодове.
cabarne-sauvignon

Кабарне Совиньон

Каберне Совиньон е най-разпространеният в света червен винен сорт грозде, с произход от района на Бордо, Франция. Според съвременни ДНК анализи, е получен чрез кръстосване на сортовете Каберне Фран и Совиньон блан. Сортовите вина се отличават с наситен тъмночервен цвят, добра плътност и интензивен аромат на дребни червени плодове – касис, къпина и черница.
cabarnet-franc-sintica
Кабарне Фран
Каберне Фран е червен винен сорт грозде, с произход от Франция. Използва се за приготвяне на трапезни, подсилени и десертни вина и сокове. Сортовите вина са с бледо червен цвят, с аромати на малини, къпини, касис, боровинки, а когато вината са отлежавали по-дълго се усещат подправки и мускус.
syrah-sintica-winery
Сира
Сира или Шираз е червен винен сорт грозде, с произход от Иран. От Сира се правят висококачествени червени сортови вина, както и купажни вина и розета. Младите вина имат характерни тонове на виолетки, екзотични цветя, пушек, розмарин, мащерка, малина, боровинка и касис.
merlo-izba-sintica
Мерло
Мерло е висококачествен винен сорт грозде, произхождащ от Франция. Вината му се отличават с интензивно червен цвят, пълнота, хармоничност на вкуса и богат букет. Отлежалите вина се характеризират с мощен комплексен аромат, в който се откриват нюансите на дъб, захаросани плодове, дим и трюфели.
sauvignon-blanc-sintica
Совиньон Блан
Совиньон блан е ценен бял винен сорт. От гроздето му се приготвят висококачествени сортови и купажни бели сухи, полусухи и сладки вина, които се отличават с прозрачен жълтеникаво-зелен цвят, свеж и хармоничен вкус и аромати на сено, тропически плодове и цариградско грозде. Вината се пият предимно млади, но имат потенциал да отлежават.
chaedonnay-sintica-winery
Шардоне
Шардоне е най-популярния бял винен сорт в света. Името му се свързва с едни от най-престижните френски бели сортови вина с произход Бургундия и с пенливите шампански вина. От Шардоне се правят шампански виноматериали и висококачествени бели трапезни вина, които се отличават с лекота, свежест, хармоничен вкус и плодови аромати.

Тероара

Природните и климатични дадености на региона Сандански, са едни от най-добрите за винопроизводство в България. Това е най топлата и слънчева част на България. Климатът е комбинация между континентален и средиземноморски. Това оказва особено голямо влияние върху годишното  разпределение на валежите и режима на температурите.

 

Броят на слънчеви дни е повече от 224 дни в годината, средната годишна температура е около 13,9°С градуса. Лозовите масиви са разположени на хълмист терен с южно изложение. Бризът, които се спуска от заобикалящите планини Пирин, Беласица и Али Ботуш, естествено проветряват лозята, което  не позволява задържане на влага.

 

Почвата се характеризира с песъчливи почви, варовик и естествени вулканични отлагания, които лесно се оттичат и не задържат водата.

От Къде да купя

Онлайн Магазин

Онлайн Магазин

Vida.bg

Онлайн Магазин

Онлайн Магазин

Тempusvini.shop

Онлайн Магазин

Онлайн Магазин

Тempusvini.shop

©2022. SIntica Winery. All Rights Reserved.